William Speakman, Lavender Field

William Speakman, Lavender Field. Foto: Marloes Heineke

William Speakman werd geïnspireerd door het weidse aangelegde landschap van het Amsterdamse Bos. Gecultiveerde landschappen fascineren hem al lange tijd. In zijn kindertijd bracht hij veel vakanties door in het Lake District, waar door mensen aangelegde paden en muren opgaan in het glooiende Engelse landschap. Speakman zag hierin een volmaakt samenkomen van mens en natuur.

Voor Cure Park maakte hij een kunstwerk dat gaat over samen leven met de natuur en het landschap. Het werk bestaat uit een aangelegd lavendelveld, dat is geplant in de landschappelijke omgeving van het Amsterdamse Bos. Het tentje naast het veld, waarin bossen lavendel te drogen hangen, biedt een eenvoudig onderkomen. Het is een intieme plek waar de verzorger dicht bij zijn planten kan zijn en de goede eigenschappen van de planten die hij verbouwt deelt met anderen. Je mag gerust even in het veld gaan liggen en de intense geur van de bloemen opsnuiven. In de tent organiseert Speakman workshops in het maken van etherische oliën. Ondertussen kun je leren over de vele toepassingen en bijzondere helende werking van lavendel.

William Speakman (UK, 1968) maakt complexe installaties met elementen van sculptuur, schilderkunst en architectuur. Zijn installaties zijn opgebouwd uit zowel natuurlijke als artificiële materialen en doen een beroep op alle zintuigen. Hiermee begeeft het werk van Speakman zich op het snijvlak van het private en publieke leven. De veelheid van culturele en politieke referenties die in het werk te vinden zijn worden door Speakman aan elkaar gekoppeld in vrije associaties die de realiteit van de situatie overstijgen en een onverwachte psycho-fysieke ervaring opleveren. De installaties staan op zichzelf, maar zijn tegelijkertijd onderdeel van hun omgeving. William Speakman studeerde aan AKV St Joost in Breda.

Workshops: INDEKOPERENKETEL maakt uit plantenafval van kruiden en naaldbomen etherische olie en hydrolaten met diverse gezondheidstoepassingen. Tijdens deze geurige workshop geeft Henk uitleg over de techniek van stoomdestilleren, Catharina vertelt over medicinale werking van lavendel.

De workshops zijn op 6 juli, van 12.15 tot 13.15 uur en van 14.15 tot 15.15 uur.

Lavender Field is te vinden op locatie 7. op de kaart.