SulSolSal, Neo-Survival School

SulSolSal, Neo-Survival School, foto: Marloes Heineken

SulSolSal is een samenwerking tussen de Braziliaanse architect Guido Giglio en de Zuid-Afrikaanse ontwerper Hannes Bernard. De afgelopen jaren volgden zij groepen mensen die zich (online) verenigen rondom nieuwe benaderingen van gezondheid, geluk en overleven, en ideeën over voedselproductie en – consumptie op hun kop zetten. Volgens deze bewegingen leidt de huidige sociale infrastructuur en het gebrek aan inspraak op het gebied van wonen, eten en werken tot de noodzaak om zelf nieuwe strategieën te ontwikkelen voor een autonomer bestaan.

In Neo-Survival School experimenteert SulSolSal met technieken op het gebied van voedselbereiding en -conservering, geïnspireerd door de Tiny House Movement en de preppersbeweging. Preppers slaan medicatie, voedsel en water in en bereiden zich voor op een periode waarin zij, bijvoorbeeld door een natuurramp of sociale en politieke onrust, zelfvoorzienend moeten zijn. Uit nood geboren na de huizencrisis in 2008, groeide de Tiny House Movement uit tot een beweging van volgers die een radicale gedragsverandering bepleiten. Zij bouwen zelf hun huisjes en leiden een simpel leven op een klein oppervlak. Met Neo-Survival School onderzoeken Giglio en Bernard de keuzes van deze bewegingen en de complexe relaties die ontstaan tussen design, economie en samenleving.

In Neo-Survival School is het Tiny House te bezoeken kun je volgen hoe SulSolSal voedsel verbouwt, rookt, fermenteert en bereidt. Daarnaast kun je de uitkomsten van de voedselexperimenten dagelijks proeven op het terras van Cure Park. Wil je zelf aan de slag? Dan kun je tijdens een van de workshops en presentaties van de kunstenaars leren over de toepassingen van hun innovatieve bereidingswijzen.

Guido Giglio (1981) en Hannes Bernard (1985), het duo dat gezamenlijk SulSolSal vormt werkt in Amsterdam, Kaapstad en São Paulo. Zij combineren historisch en economisch onderzoek met opkomende culturele handelsroutes tussen het Zuidelijk halfrond en Europa. Daarnaast onderzoeken zij ontwerpstrategieën rondom de globaliserende wereld. Giglio en Bernard studeerden af aan het Sandberg Instituut en werken sinds 2012 samen aan video-installaties, publicaties en voedselperformances.

 

Neo-Survival School Workshops:

24 juni (# 1: Vegetables – Fermenting & Preserving 101) van 12.00 tot 16.00 uur. Aanmelden klik hier

25 juni (#2: Meat & Fish – Curing, Smoking & Fire Cooking) van 12.00 tot 16.00 uur. Aanmelden klik hier

15 juli (#3: Biohacking Superfoods) van 13.00 tot 17.00 uur. Aanmelden klik hier

Kosten van een workshop: € 30,00

 

Dit werk bevindt zich op locatie 2. op de kaart