Ruchama Noorda, DOUBLE BLIND

Ruchama Noorda, DOUBLE BLIND, foto: Marloes Heineke

Ruchama Noorda ontwierp een aquatisch rustoord aan, en gedeeltelijk in, het water van het Amsterdamse Bos. Ze gebruikt natuurlijke materialen uit het bos zoals klei en baggermateriaal, bij het bouwen van haar installatie. Van de klei die ze opdiept uit het water maakt ze sculpturen die worden afgebakken in een kleiput aan de oever. Zo is haar omgeving tegelijkertijd grondstof en gereedschap. Daarnaast brengt ze zelf vervaardigde materialen, elementen en afbeeldingen in de installatie die een contrast vormen met de natuurlijke omgeving. Op deze manier zoekt ze naar een artificiële natuur.

Ook gebruikt ze deze materialen om te verwijzen naar de geschiedenis van het Amsterdamse Bos, dat met noeste en goedkope arbeid werd aangelegd als een romantisch Engels park. Met een schep en een riek die als alternatieve antennes voor energetische golven op het dak zijn geplaatst, eert ze de arbeiders.

In DOUBLE BLIND kunnen eenden, reigers en andere watervogels hun intrek nemen. Bezoekers worden uitgenodigd er even te gaan zitten en de natuurlijke geluiden en de rust van de omgeving op zich in te laten werken.

Ruchama Noorda (NL, 1979) maakt gebruik van diverse media en materialen in performances en installaties. In haar kunstenaarspraktijk hergebruikt en onderzoekt zij elementen van kunst, pedagogiek, kunstnijverheid, dans, diëtetiek en rituele praktijken van de Reformbeweging. Ze engageert zich met contra-culturele aspiraties, praktijken en overtuigingen.

DOUBLE BLIND bevindt zich op locatie 6 op de kaart,

Tijdens de performance Firing bakt Ruchama Noorda gedurende 48 uur met lokale klei sculpturen in een oven in de grond. De performance kan op 15 en 16 juni tussen 12.00 en 20.00 uur doorlopend bezocht worden. Op 17 juni om 12.00 uur wordt de performance publiekelijk afgesloten.

Op 24 en 25 juni zal ze haar performance voortzetten en haar sculpturen afbakken in de kleioven.

Met dank aan Kanoverhuur Amsterdamse Bos.