Mark Bain, The Sky-Earth Observatory

The Sky-Earth Observatory, Mark Bain, foto: Vika Ushkanova

Ooit gedacht dat een overvliegend vliegtuig een weldadig effect zou kunnen hebben op je zintuigen? De Amerikaanse kunstenaar Mark Bain krijgt dat voor elkaar in The Sky-Earth Observatory.

Laag overvliegende vliegtuigen verstoren met enige regelmaat de rust in het Amsterdamse Bos. Maar Bain ziet het therapeutische potentieel van deze onruststokers en zet de geluidsoverlast om in een positieve ervaring. Hij ontwierp voor Cure Park een installatie die het lawaai van de overvliegende vliegtuigen omzet in trillingen die zorgen voor een lichamelijke therapeutische ervaring.

Volgens Bain kan het lichaam werken als een oor. Geluid kan in de vorm van trillingen door het lichaam trekken en energie geven aan lichaamsdelen die dat nodig hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat geluid en vibratie in lage frequentie verzachtend werkt bij reumatoïde artritis, immobiliteit en pijn en dat het zelfs een spirituele ervaring kan bieden.

In The Sky-Earth Observatory kun je lichaam en geest stimuleren en de omgeving van het Amsterdamse Bos op verschillende niveaus ervaren.

Mark Bain [USA, 1966] laat in zijn werk de wereld van akoestisch geluid overvloeien in de structuur van plekken, ruimtes en gebouwen. Hij transformeert geluiden en beelden waardoor ze op andere manieren ervaren kunnen worden en onderzoekt hiermee hoe geluiden lichamen en ruimtes kunnen conditioneren.

Dit werk is te vinden op locatie 9 op de kaart en is doorlopend te bezoeken.

Met dank aan Kanoverhuur Amsterdamse Bos