Job Koelewijn, Intervention with the Classics

Joe Koelewijn, Intervention with the Classics, foto: Marloes Heineke

Job Koelewijn daagt sportliefhebbers uit om hun grenzen niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal gebied te verleggen. Op de fitnesstoestellen in het Amsterdamse Bos, die normaal in het teken staan van fysieke krachtsinspanning, kun je nu ook je geest trainen.

Koelewijn, die zelf zijn geest traint door elke ochtend drie kwartier te lezen uit filosofische werken, heeft de fitnesstoestellen verrijkt met boekenplanken waarop klassiekers van zowel westerse als oosterse denkers te vinden zijn. Bij het aanraken van de ringen wordt een stem geactiveerd die uit boeken van bijvoorbeeld Spinoza, Lao Tse en Dante voorleest. Volgens Koelewijn zijn lichaam en geest, woord en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Met Intervention with the classics brengt hij geestelijke en fysieke fitheid dichter bij elkaar. Vrije tijd en intellectuele tijd vragen volgens de kunstenaar namelijk beide om inspanning. Op gezette tijden kun je, ook als je niet van fysieke inspanning houdt, plaatsnemen op en rond de fitnesstoestellen en de installatie activeren.

Job Koelewijn (NL, 1962) is conceptueel kunstenaar. Hoewel zijn werk uiteenlopende vormen aanneemt – variërend van ruimtevullende en site-specific installaties tot video’s, foto’s en sculpturen – zijn het in wezen altijd interventies in de bestaande werkelijkheid met als doel de ervaring van een plek of moment te intensiveren.

Dit werk bevindt zich bij locatie 10 op de kaart en is doorlopend te bezoeken. Op zondag 18 juni om 12.30 uur wordt de installatie geactiveerd met een presentatie van de bootcampers van Robin van Damme Bootcamp & PT.