Katerina Šedá, vastmaken/ losmaken, samenvoegen/ scheiden, sluiten/ openen

Katerina Šedá (CZ, 1977) ontwierp onconventionele speeltafels die zowel ouderen als kinderen uitnodigen om (samen) te spelen.

Als student was Šedá dagen te vinden in Tsjechische bejaardentehuizen waar zij portretten schetste van ouderen. Daar viel het haar op dat veel kinderen die hun grootouders bezochten zich verveelden. Alleen via spelletjes ontstond er een uitwisseling tussen jong en oud. Šedá verdiepte zich in hetgeen jong en oud verbindt en kwam uit bij de kleine dagelijkse obstakels, de steeds terugkerende vaardigheden die de één nog niet onder de knie heeft en de ander niet meer lukt.

De tafels doen denken aan kabinetten of juwelendozen. De combinatie van verschillende materialen zoals leer, hout, glas, keramiek, steen en veren creëren een fysieke aantrekkelijkheid waardoor het onderzoeken van de tafels een avontuur wordt. In de tafels zijn daarnaast reliëfs en patronen te herkennen van tekeningen van ouderen en kinderen die Šedá de afgelopen twee jaar in het bejaardentehuis verzamelde.

Šedá richt zich in haar werk veelal op interactie en relaties in een gemeenschap of familie. Zij bedacht eerder interactieve projecten gericht op het verenigen van de inwoners van haar geboorteplaats Brno en op het overbruggen van de generatiekloof in haar eigen familie.

De tafels zijn te zien en te gebruiken in Care Center.