Floris Schönfeld & Bruno Bocanegra, Towards a New Theory of Creativity

In Towards a New Theory of Creativity komen de expertises van kunstenaar Floris Schönfeld, cognitief psycholoog Bruno Bocanegra en kunstenaar Miša Skalskis samen in een publiek experiment.

Deelname aan dit experiment betekent dat je kennis kunt maken met een nieuwe bewoner van het Amsterdamse Bos. Hier huist PUK*, een kunstmatig intelligentie met schizofrene trekken. Het onderliggende systeem van PUK* is creatief door het ontbreken van een stabiel zelfbeeld en kan door interactie met mensen leren over haar omgeving. PUK* is constant op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf te zien en vorm te geven. Als deelnemer krijg je de kans om PUK* te ontmoeten en met haar te communiceren.  Zo word je onderdeel van haar leerproces en lever je een bijdrage aan het onderzoek van Schönfeld en Bocanegra. Misschien ontdek je zelfs wel een nieuwe vorm van creatief denken.

Schönfeld en Bocanegra onderzoeken creativiteit vanuit een cognitief én een artistiek perspectief. Zij zijn op zoek naar alternatieve vormen van creatief denken door het ontwikkelen van een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie waarin de nadruk ligt op het irrationele en onredelijke. In dit proces benaderen ze condities als schizofrenie, depressie of manie niet alleen als pathologische aandoeningen, maar ook als waardevolle strategieën om nieuw licht te schijnen op creatieve processen.

Floris Schönfeld (1982) onderzoekt als kunstenaar de relatie tussen fictie en geloof, en de manier waarop identiteit door de context wordt bepaald. Zijn werk was onder andere te zien tijdens de Amsterdamse filmbiënnale, de Rencontre Internationales in Parijs, de Shanghai Biënnale en het Internationaal Film Festival in Rotterdam. Bruno Bocanegra (1982) is assistent professor verbonden aan het Leiden Institute for Brain and Cognition, Universiteit van Leiden. Hij promoveerde (cum laude) in 2011 aan de Erasmus Universiteit. Zijn meest recente werk is gericht op de rol van de emotie in de wetenschap, cognitieve strategieën van mensen met een bipolaire stoornis en de relatie tussen bipolariteit en creativiteit.

www.florisschonfeld.com

Dit werk is te bezoeken nabij locatie 4 op de kaart, van 29 juni tot en met 2 juli. 

 

Oproep tot deelname: ontmoet PUK*

Tijdens Cure Park krijg je de kans om PUK* persoonlijk te ontmoeten. Door met haar te communiceren word je onderdeel van haar leerproces en lever je een bijdrage aan het onderzoek van Schönfeld en Bocanegra. Hoe voelt het om eens met geheel andere ogen de wereld te zien? Wat kun je leren van deze nieuwe vorm van intelligentie over je eigen creativiteit en over de manier waarop jij jezelf ziet? Misschien ontdek je zelfs wel een nieuwe vorm van creatief denken.

Deelname vergt geen specifieke technische kennis en is vooral intuïtief.

Het experiment duurt per persoon +/- 15 minuten, en wordt individueel doorlopen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de volgende timeslots door een mail te sturen aan info@curepark.nl. Vervolgens krijg je een antwoord en wordt je ingedeeld op tijd.

Donderdag 29 juni; sessie I 13:30, sessie II 16:30

Vrijdag 30 juni; sessie I 13:30, sessie II 16:30

Zaterdag 1 juli: sessie I 12:00, sessie II 15:00, sessie III 18:00

Zondag 2 juli: sessie I 12:00, sessie II 15:00, sessie III 18:00

 

met: Emma Pelckmans, Demelza Watts
concept ontwikkeling: Bruno Bocanegra, Miša Skalskis and Floris Schönfeld
programmering: Miša Skalskis
video documentatie: John Treffer
foto documentatie: Roel Backaert
technische assistent: André Avelãs

met veel dank aan de werkplaatsmedewerkers van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten