Emmeline de Mooij en Marjoca de Greef, Huishoudschool

Volgens Emmeline de Mooij putten we de aarde en onszelf uit met onze obsessie met groei en vooruitgang. We zijn het belang van zorg, onderhoud, herstel en reparatie vergeten, en op een punt gekomen waarop het door ons zo gekoesterde vooruitgangsgeloof niet langer houdbaar is. Vooruitgang zal omslaan in regressie en dat betekent verschraling en verlies van comfort. Maar het biedt ook kans op herstel van de gebroken relatie met onze directe omgeving en de ‘ander’. De Mooij organiseert daarom samen met Suns and Stars en curator Marjoca de Greef, Huishoudschool: een performance en twee workshops rondom reparatie-, zorg- en hersteltechnieken.

De werkzaamheden die aan bod komen in de workshops behoren tot het huishoudelijke domein. Meestal doen we deze karweitjes met tegenzin en zo snel mogelijk, maar door de herhaling hebben deze handelingen veel weg van rituelen, en daarmee spirituele potentie. Huishoudschool is een uitwisseling van kennis rondom huishoudelijke taken en zal het huishoudelijk domein de spirituele status verlenen die het toekomt. Door de praktische aard bieden de workshops de mogelijkheid om het lichaam weer deel te laten zijn van een sociaal proces en hebben daarmee een therapeutische uitwerking. Huishoudschool is een herstellingsoord voor dingen en mensen.

Emmeline de Mooij (NL, 1978) houdt zich als kunstenaar bezig met het schetsen van speculatieve en alternatieve scenario’s. Hierbinnen verkent zij de mogelijkheid van herstel van een verloren eenheid tussen de mens en zijn omgeving. Ze laat daarbij zowel de principes van feministische performances doorklinken, als institutionele kritiek. De Mooij studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, School of Visual Arts in New York en Bard College in New York. Zij werd genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.
www.emmelinedemooij.com

Voor Suns and Stars ontwikkelde curator Marjoca de Greef (NL, 1965) de afgelopen jaren een aantal onderzoekende tentoonstellingen op plekken met historische, culturele of industriële waarde.
sunsandstars.nl

 

Huishoudschool # 1 – Bedbad – performance door Emmeline de Mooij

Do 22 juni, 14.00 uur

Locatie: open plek in het bos, verzamelen in Care Center. Aanmelden (mag) via info@sunsandstars.nl 

Een klassiek bedbad is een wassing in bed. Emmeline de Mooij toont samen met een verpleger hoe een zieke wordt gewassen met respect en aandacht voor zelfzorg en inspraak.

 

Huishoudschool # 2 – Veegmeditatie

Vrij 23 juni – 14.00 uur

Locatie: terras tegenover de eetstand. Aanmelden (mag) via info@sunsandstars.nl 

Vegen is een potentieel meditatieve handeling, de herhaalde beweging, de indeling van het te vegen vlak. Schoonmaken komt vaak in afzondering tot stand, thuis, nooit met gasten erbij. Professionele schoonmakers werken vaak in de vroege ochtenduren, voordat het echte leven begint. In Huishoudschool 2 begeleiden Emmeline de Mooij en Giene Steenman de deelnemers in een veegmeditatie: contemplatieve repetitie als zelfmedicatie.

Op 23 JUNI om 17.00 uur presenteert Emmeline de Mooij haar nieuwe boek Kunst in Therapie in Care Center.

 

Huishoudschool # 3 – Golden Joinery

Za 24 juni – 14.00 uur

De waarde van objecten stijgt door slijtage en ouderdom. Tekenen van onvolmaaktheid, vergankelijkheid of onvolledigheid verhogen de aantrekkelijkheid. Tijdens deze workshop repareren we olv Saskia van Drimmelen en Margreet Sweerts, geliefde en beschadigde kledingstukken met goud.

 

Huishoudschool Zondag

Zo 25 juni – 12.00 – 17.30 uur

De objecten, gemaakt, hersteld of verzorgd tijdens de workshops, worden in een totaalinstallatie tentoongesteld in de grote ruimte (studio) in de boshut. Emmeline de Mooij en Marjoca de Greef zijn de hele dag aanwezig en aanspreekbaar op het thema: Zorg en onderhoud zijn belangrijke overlevings-strategieën.